28 Mayıs 2020 Perşembe

FUAT SEZGİN: "BATI UYGARLIĞI, İSLAM MEDENİYETİ'NİN ÇOCUĞUDUR"

"Benim mensup olduğum bir ilim, kültür ve medeniyet dünyası var, bizler köksüz ve sahipsiz değiliz. Çok derinlere inen sağlam bir medeniyete beşiklik etmişiz. Fakat yüzyıllardır bu medeniyetin görmezden gelindiğini, hakkının yenildiğini, aşağılandığını, bütün yaptıklarının da elinden alındığını ve ona zulmedildiğini gördüm. İslam medeniyetinin, bu göz kamaştıran birikimini ve dünya bilimine yaptığı büyük katkıları, bunun farkında olmayan dünyaya tanıtmayı gaye edindim. Bu gayretimin bir kısmı, sadece bilim dünyasına hizmet için, ancak diğer çok mühim bir amacı da, koskoca bir İslam aleminin yitirmiş olduğu kendine hürmeti, güveni ve insanlık tarihindeki yerini hatırlatarak, kaybettiklerini iade etmektir.

İslam medeniyetinin gerilemesinin sebebi, din değildir. Hayır, katiyen.. Eğer öyle olsaydı kabul etmek zorunda kalırdım. Ama öyle değil. Din, bilimi teşvik etti. Bugün Müslümanlara düşen görev, tarihlerini çok iyi bir şekilde ortaya koymaktır. Gerileyişin sebebi din değildir. Başka tarihi sebepler var. Müslümanları yanlış düşünce ve kompleksten kurtarmak lazım. Müslümanların kimya, fizik, tıp, sosyoloji ve tarih alanında ortaya koyduklarını, kimse bilmiyor. Biliyorum diyenlerin de bilgisi yarım yamalak. Bundan dolayı, modern bilim tarihi, yeniden yazılmalı. Herkes, İslami ilimlerin, dünyaya kazandırdıklarını bilmeli.

Prof. Dr. Fuat Sezgin

Okuduğunuz Her Kitaptan Daha Fazlasını Elde Etmenin 7 Yolu




https://ceotudent.com/kitaptan-daha-fazla-verim-almanin-yollari



5 Mayıs 2020 Salı

YKS MEKTUBU

12.SINIFLARA YKS MEKTUBU


Gençler MF öğrencileri için 11. sınıf felsefe, TM ve TS öğrencileri için de psikoloji sosyoloji mantık  konularını içeren yeterli içerik sitede bulunmaktadır. Yararlanmanız dileklerimle....

YKS MEKTUBU

Bu hafta YKS süreci fazla konuşuldu. Maalesef olağan üstü dönemlerden geçiyoruz. Üç defa sınav tarihi belirlendi. Bütün bunlar öğrencilerin motivasyonunu olumsuz etkiler. 32 yıldır bu sürecin içinde olan biri olarak ilk defa bir sınavın geri çekildiğine tanıklık ediyoruz. Sınava 84 gün kala 54 gün kaldığını öğrendiniz.  Pandemi çocukları olmak kolay mı? Ama dedik ya dünya olağan üstü bir dönemden geçiyor. Yöneticiler olaylara daha geniş bir bakış açısıyla bakarlar. Çok farklı parametreleri düşünerek karar alırlar.
    
    Şimdi aslında ne oldu? Ona bilimsel bir bakış açısıyla bakalım. Bu konuda yüksek lisans yaptığım için az buçuk bilirim. Sınavlarda ve testlerde güvenirlik ve geçerlik diye iki kavram vardır. Bunlardan geçerlilik; kapsam, yordama, ve görünüş geçerliliğidir ve gireceğiniz sınav bu anlamda fazlasıyla yeterli dereceye sahiptir. Güvenirliğe gelince, 10 ay gibi kısa bir hazırlık süresi olan bir sınavda tarihin 1 ay geri çekilmesi güvenirliği düşürücü bir niteliğe sahiptir diyebiliriz. Ancak klasik test teorisinde grup bağımlılığı diye bir kavram vardır. Girdiğiniz senenin grup başarısı etkili olur. Burada da bireysel etki azdır. Sizin anlayacağınız telaş etmeye gerek yoktur.  Sınav herkes için öne alındı. Bütün adaylar eşit oranda bu yaşananlardan etkilendiğinden bilimsel manada mağduriyetten söz edilemez. Burada sınav tarihleri ileri alınır fakat genel temayül yani yıllardır olagelen, sınava girenlerin lehine bozulurdu aleyhine bozulmazdı, onun buzulması kötü oldu. Dedik ya karar alanlar liseli gençleri göz önünde bulundurmayıp çok farlı değişkenleri düşünerek hareket ediyor. Halbuki çözüm basit, tek sınavların sistem üzerindeki baskısını azaltmak için 9.sınıfın sonunda 10. Sınıfın,11. sınıfın ve 12. Sınıfın sonunda yapılan merkezi sınavların ortalamaları ile yüksek öğretime geçiş yapılabilir.
    
    Yapılan değişiklikler neler; sınav bir ay öne çekildi. TYT 135+30=165 dk oldu.  Baraj 180 den 170 indi. Bu da YÖK başkanının deyişiyle tahmini 112 bin ile 195 bin daha fazla öğrencinin lisans programlarına yerleşmesi anlamına gelir. Bu da ortalama(vasat) öğrenciler için avantaj teşkil eder. Bütün bunlar ne demek? Belli puanlarda yığılmalar olabilir. Bir net,  sıralamada binlerce değişikliğe sebebiyet verebilir. Sözeli iyi MF' ciler avantajlı konuma geçebilir. AYT belirleyici olacaktır. Alanlar arası geçişkenlikler fazla olacaktır. Bunu tercih dönemi konuşuruz. O zaman tercih dönemi sözeli iyi MF' ciler TM alanını işgal edeceği  için, TM' ciler mutlaka vakit varken sözelden de hazırlık yapmalı. TS'ciler zaten kendi alanlarında hazırlanmaya devam edecekler. Bu seneki son sınıfların TYT puanı 30 dk dan dolayı yüksek olacaktır. Kullanmak için mezuna kalabilirler. Bu durum şu andaki 11 ler için kötü olabilir. Ancak, ortalama öğrenciler için bir çok yüksek puanlı öğrencinin mezuna kalmayı düşünmesi belki de bir avantajdır.

    Evet gençler iki aydır evde ne kurs, ne okul, ne dershane, ne arkadaş. Üzerinizde bir de sınav stresi. Evde bu durumda motivasyonunuzun normal olması beklenemez.  Beklenmedik bu yeni durumlara ayak uydurmaya çalışmalı, bu durumlardan kendimize avantaj çıkarmaya çalışalım. Bu yaşananları yarışın bir parçası gibi görüp yolumuza devam etmeliyiz. Önemli olan da bunun farkında olmaktır. Moralini bozan kaybeder. Moralinizi bozmayın derim. Kimseye Sizden farklı bir avantaj verilmiş değildir.

    Şöyle bitirelim, güzel bir Meksika atasözü vardır. ‘Bizi gömmeye kalktılar. Oysa ki, tohum olduğumuzu bilmiyorlardı.’ Bu söz tam size göre ve sizin durumunuzu ifade ediyor. Çizgi filim kahramanı Cedric’i izlediyseniz bilirsiniz. Günlüğünü çekmeceye koyarken eğer 8 yaşındaysanız ve ……. iseniz hayat gerçekten çok karmaşık olabiliyor veya çok güzel olabiliyor gibi sözleri vardır. Ben de diyorum ki, eğer gençseniz hayalleriniz de varsa çevernizde bu hayallerinizi bozacak çok kimse olacaktır. Bütün bunlara kulak asmayıp önünüze bakmaya devam edin. Son söz, size diyeceğim tek şey varsa o da sağlıktır. Kalın sağlıcakla.