Uzaktan Eğitim Süresince Lise Öğrencileri Ne Yapmalıdır?

Biliyorsunuz  Koronavirüs salgını nedeniyle okullarımızda örgün eğitime ara verildi. Öğretmenler deneme yanılma yoluyla derslerini uzaktan eğitimle yürütmeye başladı bile. 2019-2020 eğitim öğretim yılının ikinci dönemi  uzaktan eğitimle kapanacakmış gibi gözüküyor.
Biz öğretmenler için uzaktan eğitim yeni bir deneyim. Çoğumuz adını yeni duyduğumuz uygulamalarla tanıştık. Buna rağmen bu işi çok profesyonelce yürütmeyi başaran öğretmenlerimiz var. Takdiri hak eden işler çıkartmaktalar. Bu durum, ilkokuldan yüksek öğretime bütün seviyelerde yeni teknoloji eğitim amacıyla kullanılacak gibi duruyor. Bu da hem öğretmen hem öğrencilerin yeni öğrenme becerileri geliştirerek,  bu süreçte rollerini gözden geçirmelerini gerektirmektedir. Zira yeni duruma uyum sağlamak ve zaman kaybetmemek gerekmektedir. Ülkemizin çeşitli yörelerinden iyi organize olmuş hiç vakit kaybetmeden bu işi çok güzel götüren devlet okulları vardır. Peki, bu uzaktan eğitim süresince öğrencilerimizin nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda öneriler neler olabilir.
1-Öğrencinin işi eğitim. Örgün eğitimde ne yapıyorsanız uzaktan eğitimde de aynı faaliyetlere devam. Ödevler, sınavlara hazırlık, kitap okuma, test çözme vb..
2    2- Hedeflerinizi düşünün, hayal edin gerekenleri yerine getirdiğiniz taktirde elde edecekleriniz sizi diri tutacaktır.
3-      Plan yapmayı unutmayın günlük haftalık. Bu planda eğitim için ayrılan süreyi detaylandırın. Yeterliliğini kontrol edin.
4-      İnsanların kendine özgü biyolojik ritimleri farklı farklıdır. Erken yatıp erken kalkma gibi. Bazıları geç yatıp geç kalkar. Kendinizin bu yönünü iyi tanıyarak, biyolojik ritminizin en uygun olduğu zamana eğitim faaliyetlerini planlayın ki zihinsel kapasiteniz en üst seviyeye çıksın.
5-      Zaman yönetimi. Kendinize küçük görevler tanımlayın. Daha sonra geriye dönüp kontrol edin ne aşamaya geldi, neresi yarım kaldı. Sosyal medya, telefon, derslerle ilgisi olmayan TV programları gibi dikkat dağıtıcı nesnelerden uzak durun.
6-      Eğitim için planladığınız zamanın hiçbir dakikasını harcamayın. Eğitim önceliğiniz olsun. Diğer arzu istek ve hazlarınızı ertelemeyi öğrenin. Bu zamanı Facebook ve instagrama feda etmeyin.
7-      Çalışırken düşünce akışınızın kesintiye uğramasını önlemek için eğitim planlamalarınızı evinizin en sessiz olduğu zamanlara denk getirin.
8-      Eğer eğitim amacıyla kullanmak zorunda değilseniz, cep telefonunuzu,  televizyonu kapatın. Ders çalışırken müzik dinlemeyin.
9-      Sosyal medya dipsiz kuyudur. Burada kaybolmayın. Bu nedenle sosyal medya kullanımını kesinlikle sınırlayın.
10-   Salgın nedeniyle birçok özel okul ve yayın evi  uzaktan ders arşivlerini, ders içeriklerini geniş kitlelerin kullanımına açtı. Derslerinizde bu yardımcı kaynaklardan ücretsiz olarak yararlanabilirsiniz. Bu konuda bilgi edinmek için arkadaşlarınızla ve özellikle öğretmenlerinizle iletişimde olun.
11-   Planladığınız eğitim zaman diliminde farklı derslere geçişlerde aralar verin. Aralar farklı derslere motivasyonda ve öğrenmelerin kalıcılığında etkilidir.
12-   Dersleri takip ederken örgün eğimde ne yapıyorsanız benzer öğrenme alışkanlıklarınızı değiştirmeyin. Örneğin, not tutuyorsanız devam edin. Bu iyi bir alışkanlıktır tekrarlar da öğrenmeleri kalıcı hafızaya atma konusunda etkilidir.
13-   Aynı konuyu dijital ortamda dinleyebilirsiniz. Bununla birlikte farklı kaynaklardan okuyun, izleyin, dinleyin, karşılaştırın. Benzer ve farklı yönleri tespit etmek analiz gücünüzü arttırır.
14-   Uzun süre ekran başında hareketsiz kalmayın. Ders çalışırken alışık olduğunuz  alışkanlıklarınızı değiştirmeyin.
15-   Uzun süre ekran başında kalmanın yol açacağı gözlerinizdeki yorgunluğu giderecek yeni rutinler oluşturun.
16-   Beden sağlığınıza dikkat edin. Unutmayın bedenimiz bize emanet.  Yemeklerinizi zamanında yemeye, uykunuza, kişisel temizliğinize, egzersiz yapmaya gayret edin. Kısaca öz bakımınızı evden çıkmıyorum diye ihmal etmeyin.
17-   İşin aslı gençler ders çalışma işini de çok abartmayın.  Ailenizle ve arkadaşlarınızla da zaman geçirin, irtibatta olun. Bu sizin rahatlamanıza ve gücünüzü toplamanıza yardımcı olur. Sonuçta insan sosyal bir varlıktır. Sınıf arkadaşlarınızla iletişimde olun. Onlarla kaynak alış verişinde bulunun, soru sorun, birbirinizden öğrenmeye çalışın. Akran öğrenmesi en kalıcı öğrenmedir. Bu amaçla zaten var olan dijital iletişim ortamlarını aktif kullanın.
18-Bol bol hayal kurun eminim çok vaktiniz olacaktır. Özellikle bir üst öğretimde olmak istediğiniz yerle ilgili hayaller insanı diri tutar unutmayın. Üzerinize düşen görevleri layıkıyla yerine getirmek sizi vicdanen de rahatlatacaktır. Ayrıca, bu yapıp etmeleriniz sizin motivasyonunuza pozitif katkı yapacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder