Felsefenin gerçekten ne olduğu konusunda sağlıklı bilgi edinmenin zor olduğu bir eğitim ortamında yaşıyoruz. Liselerde okutulan felsefe kitaplarının bu alanı tanıtma ve sevdirme konusunda Mustafa Topaloğlu’nun bir-iki yıl önce söylediği “Aklın varsa kendine sakla, felsefe yapma” şarkısından daha iyi bir durumda olmadığı bir ortamda, üniversite sınavı aşamasına gelmiş insanlara felsefenin nasıl bir uğraş olduğunu hakkını vererek anlatmak gerçekten zor bir iş. Zorluğun önemli bir bölümü, felsefenin bir “ders” olarak algılandığında bütün esprisinin yitirilmesinden kaynaklanıyor. Devamı👆👆
29 Ekim 2020 Perşembe
Felsefe ve Felsefe Üzerine
26 Ekim 2020 Pazartesi
Bir Kavram Olarak Yol ve Felsefede ‘Yolda Olmak’
İnsanlık tarihinin hemen her döneminde yol teması etrafında pek çok düşünce ve inanç şekillenmiş, hatta milletlerin ve medeniyetlerin kuruluşunda da yol ve yolda olmak en önemli etken olmuştur. “Yol nedir?” sorusu hep sorulmuştur.
Devamı👆👆👆
25 Ekim 2020 Pazar
Zorluklarla Baş Etmede Stoacılık!
Stoacılık felsefesine göre başımıza gelenleri seçemeyiz. Fakat onlara nasıl tepki göstereceğimizi seçebiliriz. Peki, stoacı yaşamı hayatımıza nasıl uygulayabiliriz?
18 Ekim 2020 Pazar
KENDİME HÜKMEDİYORUM
Ergenlik döneminde gençler hayalperest olurlar. Kendi benliklerini oluşturma aşamasında bu doğal bir durumdur. Ancak, hayal esnasında düşüncelerimiz rastlantısaldır. Kendimiz ile ilgili daha derinlemesine ve organize düşünmeye ihtiyaç vardır. Bu dönemde düşüncelerle aklı doldurmaktan ziyade güçlendirmeye çalışmak daha tercih edilen bir durum olmalıdır. Devamı👆👆👆
7 Ekim 2020 Çarşamba
DÜŞÜNCE VE DİL
Düşüncemizin açıklığı, onları ifade etme tarzımızla veya kullandığımız sözcüklerle yakından ilişkilidir. Uygun sözcükleri seçmemişsek, sözcükleri doğru bir biçimde değil de bulanık veya belirsiz bir şekilde kullanıyorsak, düşüncelerimizi aktaramayız, maksadımızı anlatamayız. Anlatımda açıklık elde edemediğimiz için, birbirimizle anlaşmadan konuşmuş oluruz.
Devamı👆👆👆